torsdag 10 mars 2011

Ett eget val

Spiderchick funderade för ett tag sedan på varför hon blev så provocerad av en framförvarande förare som körde allt för långsamt, trots att hon inte själv egentligen hade bråttom. Jag kände så väl igen mig i detta och har därför själv ägnat en del tid åt att fundera på saken.

I Malmö har ju nyligen hela Centralstationen byggts om med anledning av den nya citytunneln. Detta innebär att ett gäng spår nu går under jord (likt tunnelbanor) och kräver rulltrappor för att folk ska kunna ta sig till och från perrongerna. Det var när jag en morgon, motvilligt, stod stilla i en av dessa rulltrappor som en teori började ta form i mitt huvud.
Jag har bott i Stockholm i ett gäng år och fick snabbt lära mig rulltrappsreglerna; man står till höger och går till vänster. (Jag hör personligen till dem som brukar hålla vänsterfil och det inte nödvändigtvis för att jag har bråttom.)
När nu rulltrapporna i stor skala gjorde sitt intåg i Malmö så får man väl kanske ha viss förståelse för att inte gemene man kan reglerna men jag kan tycka att det på något vis handlar om vanligt jäkla hyfs.
Och det är just det tror jag... Det är det som gör att jag blir så provocerad när någon står i vägen för mig i rulltrappan eller ligger och puttrar i 70 på 90-vägen.
Det är ohyfsat!
Dessa människor ger inte mig något val. De tvingar mig att följa deras beslut, att stå stilla i rulltrappan eller att krypa i trafiken. De begränsar min valmöjlighet, min frihet.

Jag har fler exempel på dåligt hyfs som gör mig skogstokig (även om det inte direkt handlar om en begränsning av mina egna valmöjligheter).

  • Människor som går på en trottoar och plötsligt tvärstannar för att kolla något i ett skyltfönster utan en tanke på människor som eventuellt kommer gående precis bakom dem.
  • Människor som släpper igen en dörr bakom sig utan att så mycket som kolla ifall någon annan kommer efter dem. (Varit med om det tom när jag kommit med barnvagn.)
  • Människor som inte respekterar viss utmärkt körriktning på p-plats utan kör mot trafiken för att komma snabbast fram till ledig p-plats. 
  • Människor som (eventuellt) låtsas inte fatta kösystem som går ut på en gemensam kö och uppdelning först vid ledig kassa (typiskt svenskt, jag vet. men ändå).

Så om jag nu då ska sammanfatta detta så är det alltså ignoranta personer utan tanke på sina medmänniskor som triggar mig.



Jag hoppas så att ingen uppfattar mig som en sådan person.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar